Proizvodnja električne energije družb skupine HSE zanesljiva tudi v času zaostrenih ukrepov

31. marec 2021

Tudi v obdobju zaostritve ukrepov za zajezitev širjenja novega korona virusa, tj. med 1. in 11. aprilom 2021, bomo v skupini HSE zagotavljali varno, stabilno in zanesljivo proizvodnjo električne energije ter posledično prispevali k nemoteni oskrbi gospodinjstev, ustanov in gospodarskih subjektov.

Skupina HSE proizvede dve tretjini vse slovenske električne energije in skoraj devetdeset odstotkov vse električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji. Proizvodnja elektrarn skupine HSE je v prvih treh mesecih letošnjega leta znašala 1,9 TWh, kar je 33 odstotkov več glede na primerljivo obdobje lani. Hidroelektrarne skupine HSE, ki delujejo pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor in Soških elektrarn Nova Gorica, so proizvedle 1 TWh električne energije iz obnovljivih virov, kar je 34 odstotkov več glede na enako obdobje lani in 77 odstotkov v vsej slovenski proizvodnji obnovljive električne energije. Termoelektrarna Šoštanj, ki za delovanje uporablja premog iz Premogovnika Velenje, pa je med januarjem in marcem proizvedla 0,9 TWh električne energije, kar je 31 odstotkov več glede na enako obdobje lani.

V času enajstdnevnega zaprtja države, ki je del ukrepov za preprečevanje širitve korona virusa, bo delo v skupini HSE potekalo nemoteno. Kljub temu, da bo število zaposlenih na delovnih mestih omejeno na minimalno, bodo naše elektrarne še naprej zagotavljale zanesljivo proizvodnjo in nemoteno oskrbo z električno energijo. To je pomembno tudi glede na dejstvo, da se 1. aprila 2021 začne 35-dnevni remont Nuklearne elektrarne Krško, saj bodo elektrarne skupine HSE nadomeščale tudi izpad njene proizvodnje.

Andrej Tumpej, direktor DEM: »Družba Dravske elektrarne Maribor zaključuje prvo tromesečje letošnjega leta z ustvarjenimi skoraj 670 GWh proizvedene električne energije iz vodnega vira. S tem je plan za to obdobje presežen za 40 odstotkov. Varna in zanesljiva proizvodnja električne energije je naša prioriteta, četudi sledimo priporočilom države o popolnem zaprtju, tudi gospodarstva, smo se organizirali na način, da le-ta niti za trenutek ne bo vprašljiva.«